Состојки
Коријандер Kоријандер (Coriandrum sativum), исто така познат и како кинески магдонос е едногодишно растение во фамилијата Apiaceae. Потекнува од Мароко, Средна и Јужна Америка. Листовите му се слични на магдонос, иако се доста помали, а мирисаат на мешавина од цреша, ванила, цимет, ружа или портокал. Плодовите се во форма на мали топчиња кои можат да имаат од светлокафена до црвеникаво-жолта боја, а мирисаат на анис. Како зачин се користат и листовите и плодовите на коријандерот. Листовите имаат остро-горчлив вкус и можат да се користат за салати и како додаток на јадења од сирење. Семето вообичаено се користи во теста, пецива, во рецепти кои содржат зелје, тиква и слични состојки. Коријандерот е одличен и како додаток на јадења од дивеч, чорби, јадења од свинско и јунешко месо, а оди и во рецепти со зелка и печурки. Познато е благотворното дејство што коријандерот го има во поцесот на варење на храната, па поради тоа е препорачливо да се додаде во било кое „тешко“ јадење. Освен како додаток за солени јадења, може да се употреби и при подготовка на слатки како компоти, колачи, маринади, коктели, а познато е и пивото Госа во кое исто така се додава коријандер.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: