Состојки
Оризово млеко во прав Оризово млеко е напиток направен од варен ориз (обичен или интегрален). Се карактеризира со благ-слаткаст вкус кој настанува од природните ензимски процеси кога јаглехидратите се претвораат во шеќери. Исто како и соиното и бадемовото млеко и ова млеко не е од животинско потекло, па така можат да го пијат лица со интолеранција на лактоза. Ако го споредиме со кравјото млеко, оризовото има поголем процент на јаглехидрати, не содржи доволно калциум и белковини и во целост е без лактоза и холестерол. Оризовото млеко спаѓа во хранливи, лесно сварливи намирници. Претставува одлична замена за обичното кравјо млеко во деновите на пост - не е масно и затоа може да се користи за приготвување на разни јадења и десерти. За лицата кои го одбегнуваат кравјото млеко поради алергии е одлична алтернатива, без разлика дали сами ќе си го приготват или ќе го купат како готов производ.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: