Состојки
Сладок компир Сладок компир или батат е дикотиледонско растение од фамилијата повивки. Неговите скробести слатки кртоли се важен коренест зеленчук во исхраната на разни народи.  Младите листови и фиданки понекогаш се консумираат како зелје. И покрај називот, слаткиот компир не е близок сродник на компирот. Покрај скробот, слаткиот компир содржи сложени јаглехидрати, прехранбени влакна, бета-каротен, витамин А, витамин Ц и битамин Б6. Розовите, жолтите и зелените сорти имаат највеќе каротен. При споредувањето со другите зеленчуци, утврдено е дека слаткиот компир е на прво место по содржината на прехранбени влакна, сложени јаглехидрати, белковини, витамини А и Ц, железо и калциум, далеку над обичниот компир. И покрај зборот „сладок“, покажано е дека слаткиот компир е добар за дијабетичари бидејќи го стабилизира шеќерот во крвта и ја намалува отпорноста на инсулин.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: