Состојки
Слива Сливите се препорачуваат во секојдневната исхрана на човекот бидејќи ги содржат неопходните витамини од кои Б6, Е и Ц. Ниеден од витамините не се наоѓа во преголема количина, меѓутоа создаваат убава комбинација од потребни нутритивни вредности. Свежиот плод на сливата содржи 84% вода, белковини, јаглехидрати и растителни влакна, како и висок процент на пектин - природно средство за регулација на варењето на храната. Сливите се користат сурови, во свежи овошни салати, десерти, пекмези или при изработка на компоти. Компотот од слива се препорачува при запек поради големото количество на пектин што е погоден за работата на цревата.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: