Состојки
Црвено вино Црвеното вино содржи флавоноиди, кои се наоѓаат и во грејпфрутот и во какаото, а кои делуваат како силен антиоксиданс и го намалуваат нивото на лошиот холестерол. Антиоксидансите во црвеното вино кои се викаат полифеноли, помагаат во заштита на крвните садови, а со тоа и на срцето. Кожата од црвеното грозје е заслужна за намалување на нивото на шеќер во огранизмот. Тоа е богато со ресвератрол кој помага при регулирање на шеќерот во крвта, што е особено важно за дијабетичарите. Освен што го намалува крвниот притисок и го регулира шеќерот, ресвератролот помага и кај помнењето. Виното ја подобрува циркулацијата што предизвикува и подобра работа на мозокот. Црвеното вино содржи пицеатанол – состојка која го подобрува варењето. Особено се препорачува да се консумира за време на оброкот бидејќи со својата киселина го достигнува нивото на киселината на желудочниот сок и така придонесува до подобро варење на храната.   
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: