Занимливости
Дали крцкањето прсти е штетно?

Кога ги крцкате прстите површината на зглобовите е поделена и гасот од интра артикуларната течност формира меурчиња. Тие пукаат и затоа го слушаме звукот на крцкањето. Тогаш притисокот во зглобот се испушта.

 

Позитивните страни се што крцкањето прсти ги стимулира тетивите и ги опушта мускулите.

 

Негативно е тоа што ги ослабува зглобовите. Во едно истражување од 1990 е откриено дека крцкањето на прсти може да предизвика оток на зглобовите и деформација на прстите.

 

За да го избегнете тоа, наместо да ги крцкате прстите правете ги следниве вежби!

 

Вежба 1: Свиткајте ги прстите во тупаница 5 пати.

Вежба 2: Виртуелно крцкајте ги прстите во глава. 5 пати по прст.

Вежба 3: Соберете ги прстите во тупаница еден по еден, 2-3 пати.

Вежба 4: Спојте ги прстите од левата и десната рака и правете брановидни движења 5 пати.

 

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: