Занимливости
Како да направите Лимончело

Limoncello е италијански ликер од лимон произведен главно во јужниот дел на Италија, особено во регионот околу Заливот на Неапол, на брегот Амалфи, и неколку oстрови. Исто така се произведува во Абруцо, Базиликата, во Апулија, Сицилија, Сардинија, Ментон во Франција, и малтешкиот остров Гозо. Во северниот дел на Италија, ликерот често се нарекува Limoncino.
Иако постои дебата за точното потекло на пијалак, тој е во постоење најмалку сто години. Може да се служи чисто, а многу често е дел од коктели.

 

Еве како овој сами да направите домашен ликер од лимон

  1. Прво ви требаат пет лимони, се разбира. Бидејќи пијалакот се прави од кората на лимонот, пробајте да најдете непрскани лимони. Во спротивно добро измиете ги лимоните со сунѓер и ситно изрендајте им ја кората.
  2. Кората измешајте ја со со 100мл алкохол (70% јачина) и 350мл водка. Оваа мешавина ќе треба да ја оставите да отстои најмалку недела дена.
  3.  Потоа, 450гр шеќер растопете го во 450мл вода и варете го додека не добиете густ сируп.  Алкохолот процедете го од изренданата кора, која сега ќе ја ставите во сирупот во кој треба да отстои околу 2 дена.
  4. На крај сирупот исцедете го од кората и измешајте го со алкохолот. Мешавината од сируп и алкохол е вашето домашно лимончело. Најдете стаклено шише што ви одговара, стерилизирајте го со врела вода и наполнете го со ликер.  Се чува на ладно место.
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: