Рецепти
Ароматичен ликер од сливи Ана Ѓорова

Овошјето од кое се подготвува ликерот треба да е доволно зрело, чисто и неоштетено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(600 Грама)

Стапче цимет(2 )

Анасон(4 Парчиња)

Ванила стапче(2 )

Црвено вино(2.5 Децилитри)

Мед(400 Грама)

Ракија(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сливите измијте ги, исчистете ги од семките и исечкајте ги.
  2. Измешајте ги во тенџере со циметот, анасонот и ванилата. Додајте вино и ставете го тенџерето на оган да зоврие.
  3. Откако ќе зоврие, малку намалете ја температурата и гответе 15 минути, а потоа оставете настрана да се олади.
  4. Од оладената смеса, извадете ги зачините, а овошјето испасирајте го. Со испасираните сливи додајте мед и повторно гответе со постојано мешање, а потоа оставете настрана да се олади.
  5. Откако смесата целосно ќе се олади, додајте ракија.
  6. Сипајте од ликерот во флаши и оставете да отстои најмалку 4 недели. Потоа уште еднаш процедете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: