Рецепти
Бабини кифлички Ана Ѓорова

Кифлите се без фил, па може да ги направите солени со фил од сирење или урда или благи кифли со мармалад или крем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Масло(100 Милилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец(1 коцка )

Сол(малку )

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(по потреба )

Јајце(1 за премачкување )

Сусам(за наросување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките и се остава да нарасне околу 30 минути.
  2. Од тестото се прават топчиња поголеми од орев.
  3. Топчињата се расукуваат по должина и на нив се прават 3 засеци.
  4. Потоа се завиткуваат во форма на кифла и се редат во подмачкана тепсија.
  5. Се оставаат да нараснат уште 10-тина минути.
  6. Кифлите одозгора се премачкуваат со претходно изматено јајце и се наросуваат со сусам.
  7. Се печат во загреана рерна на 220 степени додека заруменат.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: