Рецепти
Бајадера со костени Ана Ѓорова

Лесен и непечен десерт во кој ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(500 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Црно чоколадо(350 Грама)

Рум(3 Супени лажици)

Мелени бисквити(500 Грама)

Костен(варени лупени и мелени 500 грама )

Масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги шеќерот и водата.
  2. По 10 минути варење на шербетот, во тенџерето додајте ги маргаринот и 200 г чоколадо искршено на парчиња и мешајте со лажица.
  3. Откако ќе се растопат, додајте ги румот и мелените бисквити и мешајте со лажица да се соедини.
  4. Правоаголниот калап обложете го со најлонска фолија, намастете ја фолијата со масло и во калапот нанесете половина од смесата од тенџерето.
  5. Врз неа нанесете ги мелените костени (претходно варени и излупени) и прекријте со преостанатата смеса од тенџерето.
  6. Покријте ја смесата со краевите на фолијата и ставете го калапот во фрижидер.
  7. Преостанатите 150 г чоколадо искршено на парчиња растопете го во тенџере на оган со 3 лажици масло.
  8. Откако бајадерата ќе се излади, извадете го калапот од фрижидер. Бајадерата извадете ја од калапот и прелијте ја со чоколадната глазура.
  9. Оставете ја бајадерата да се стегне, па исечете ја на парчиња.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: