Рецепти
Бели колачиња (посно) Ана Ѓорова

Послужете ги со чаша топол чај и уживајте

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 свеж )

Вода(1/2 литар млака )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(4 Супени лажици)

Масло(8 Супени лажици)

Брашно(по потреба за да се замеси тесто )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Замесете тесто од квасецот, млаката вода, па ставете ги шеќерот, солта и маслото. На крај додајте брашно по потреба да се замеси меко и мазно тесто, па оставете го да нарасне.
  2. Откако тестото ќе нарасне, поделете го на два дела и првото тесто на набрашнета површина расукајте го со дебелина од 2 см и од кората со чаша сечете кругови.
  3. Исечените кругови ставете ги во набрашнет плех и оставете ги повторно на топло да нараснат.
  4. Потоа пржете ги на загреано масло, а откако ќе ги испржите сите, извалкајте ги во шеќер во прав и послужете ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: