Рецепти
Биг Мек бургер Ана Ѓорова

Рецепт за Биг Мек од МекДоналдс со говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Хопла(150 Грама)

Мајонез(150 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Главица)

Бел дестилиран оцет(1 Кафена лажица)

Кечап(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Бургер леб(3 Парчиња)

Плескавица говедска(2 )

Кисели краставички(2 )

Ајсберг(1 )

Гауда кашкавал(1 Парче)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт ви се потребни помалку од 40 минути

  1. Најпрвин подгответе прелив за салата (3 супени лажици масло,  1-2 супени лажици оцет, помала главица рендан кромид и сол, шеќер и бибер по вкус и сечкан магдонос, целер, мајчина душичка) и сос од кисели краставички (1 чаша ситно сечкани кисели краставички, 6 супени лажици сенф, 1 супена лажица солена вода од краставичките, 1 свеж копар ситно исечкан) и ставете ги во сад за матење.
  2. Потоа, во истата смеса додајте го шеќерот, оцетот, кечапот, солта и 1 супена лажица ситно исечкан кромид, ставете на оган и кратко промешајте, околу 30 секунди.
  3. Пред употреба на сосот, пожелно е да го оставите во фрижидер да отстои половина до еден час за да се соединат состојките.
  4. За подготовка на бургер лебот, потребни ви се три парчиња, од кои двата ги сечете на пола и го користите само дното, а едниот бургер леб со сусам оди на врвот од Биг Мекот.
  5. Говедската плескавица ја пржите во масло за готвење, додека не потемни.
  6. Започнете со еден слој на кашкавал само на првото лепче одоздола и потоа додајте го претходно подготвениот сос на секое лепче, исечканата ајсберг салата и месото.
  7. Можете да го стоплите бургерот неколку минути. Уживајте!
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: