Рецепти
Билјаши Ана Ѓорова

Украински рецепт за полнето, пржено тесто со месо за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Сол

Шеќер

Брашно(1 Килограм)

Јајце(2 за тестото )

Млеко(2 Чаши)

Мешано мелено месо(100-200 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(1 за полнење на билјашите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во длабок сад се става ситно издробен квасец, се додава малку топло млеко, 1 лажица сол, половина лажица шеќер и 5 лажици брашно.
  2. Смесата добро се меша, садот се покрива со капак и тестото се остава да нарасне 1 час.
  3. Во истата смеса потоа се додава малку масло, 2 јајца, 2 чаши топло млеко и 1 кг брашно.
  4. Се меша, тестото се вади од садот и добро се меси со раце. Се остава да стаса уште 1 час.
  5. Готовото тесто се развлекува во форма на долгнавест ролат кој се сече на коцки.
  6. Меленото месо добро се меша со ситно сечкан кромид, јајце и сол по вкус.
  7. Од секоја коцка од тестото се прават топчиња во чија внатрешност се става месо и се обликуваат билјашите.
  8. Потоа се пржат во длабок сад со поголемо количество масло додека добијат златножолта боја. Се сервираат со салата по вкус.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: