Рецепти
Блага тиква со мед и ореви (посно) Ана Ѓорова

Варена блага тиква за вкусен, есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1,5 Килограм)

Шеќер(100 Грама)

Мед(3 Супени лажици)

Сечкани ореви(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Тиквата прво излупете ја, исчистете ја од семките и убаво измијте ја.
  2. Потоа исечете ја на кругови, а на местата каде што има семе на полукругови за да може убаво да се смести во тенџерето.
  3. Парчињата тиква редете ги во тенџере: ред тиква, па 2-3 лажици шеќер, сè додека се потроши тиквата.
  4. Тенџерето ставете го на оган и варете ја додека да испари целата течност што ќе ја испушти тиквата.
  5. Тенџерето тргнете го од оган и парчињата тиква сервирајте ги на чинија одозгора прелиени со мед и сечкани ореви.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: