Рецепти
Блум штангли Ана Ристеска

Бадем штангли со мед и цимет кои се одличниот десерт за со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мелени бадеми(250 Грама)

Шеќер(350 Грама)

Јајце(3 )

Лимон(1 )

Мед(1 Супена лажица)

Каранфилче(мелено 1/2 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Брашно(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Јајцата ги кршиме, белките ги оставаме во сад на страна, а жолчките ги ставаме во сад за матење.
  2. Во садот со жолчките ги додаваме бадемите, циметот, мелените каранфилчиња и медот.
  3. Лимонот го цедиме во цедалка и половина од лимоновиот сок додаваме во садот.
  4. Додаваме 250 г шеќер и брашното. Со рака ја месиме смесата, ја ставаме на набрашнета работна маса и со сукалка развлекуваме кора.
  5. Од кората сечеме штангли со должина од 4 и широчина од 2 см и ги редиме во тава за печење обложена со хартија.
  6. Ја ставаме тавата во рерна. Печеме 20 минути на 150 степени. Ја вадиме тавата од рерна.
  7. Во сад за матење ги ставаме белките, 100 г шеќер и преостанатиот лимонов сок. Матиме со миксер додека шеќерот не се стопи.
  8. Со готварска четка ги премачкуваме штанглите со изматените белки. Ја враќаме тавата во рерна. Печеме уште 15 минути на иста температура.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: