Рецепти
Брзо пржен зеленчук со шкампи Ана Ѓорова

Ваквиот начин на припрема на храната е поздрав

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкампи(250 Грама)

Карфиол(1 Шака)

Брокула(1 Шака)

Морков(4 )

Грашок(1 Шака)

Зелена пиперка(1 )

Црвена пиперка(1 )

Кромид(1 Главица)

Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)

Црвен пипер(1 Прстофат)

Чили во прав(1 Прстофат)

Ѓумбир во прав(1 Прстофат)

Масло од сусам(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Соја сос(2 Супени лажици)

Билно масло(1 Супена лажица)

Оризови шпагети(1 Пакување)

Ајсберг(3 Листови)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути

  1. Сите зеленчуци (карфиол, брокула, морков и грашак) сварете ги кратко околу 5 минути во солена вода.
  2. Потоа исплакнете ги со ладна вода и оставете ги целосно да се оладат.
  3. Кога ќе треба да се пропржат зеленчуците, погрижете се да бидат суви за да ви излезат крцкави и сочни.
  4. Од зеленчукот одвојте го само морковот.
  5. Убаво загрејте ја вок тавата на силен оган и ставете ги сечканите пиперки во тавата и мешајте една минута, па додајте го морковот.
  6. По една минута интензивно мешање, додајте го кромидот и продолжете да мешате.
  7. Потоа додајте ги зачините: чили во прав, ѓумбир во прав и црвениот пипер.
  8. Доколку мислите дека зеленчукот ќе почне да загорува, додајте малку вода.
  9. Додајте го останатиот зеленчук во вок тавата, освен ајсберг салатата.
  10. Додајте сол, бибер, една лажица масло од сусам, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
  11. Во друго тавче на загреано масло од сусам, ставете ги шкампите и малку сол, потоа мешајте додека не бидат готови.
  12. Додека се пржат шкампите, припремите ги оризовите шпагети според упатството на пакувањето.
  13. Кога шкампите се готови, помешајте ги со готовиот зеленчук и ставете сè заедно повторно, додајте ја ајсберг салата, па оризовите шпагети промешајте ги неколку пати на јака температура и тргнете ги од оган.
  14. Ставете го соја сосот и сервирајте го ова вкусно јадење топло.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: