Рецепти
Чипс со пикантен сос (посно) Ана Ѓорова

Ужинка за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвен кромид(1 Главица)

Лук(6 Чешниња)

Црвена пиперка(2 )

Чили пиперка(1 )

Брашно(1 Супена лажица)

Доматен сос(2 Чаши)

Шеќер(1 Супена лажица)

Ким(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

Магдонос(1 Китка)

Суво оригано

Тортиља чипс(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Ситно сечканиот кромид, лукот и двата вида ситно сечкани пиперки пропржете ги во загреано масло малку да омекнат. Додајте го брашното, смесата измешајте ја и продолжете со пржењето уште малку.
  2. Смесата прелијте ја со доматниот сок, измешајте ја и оставете ја да се динста на тивок оган додека зеленчукот не омекне.
  3. Потоа додајте ги шеќерот, биберот, солта, толчениот ким, ситно сечканиот магдонос и ориганото.  Сето тоа добро измешајте го и оставете го да се излади.
  4. Пикантниот сос сервирајте го со тортиља чипс или со обичен чипс од компири.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: