Рецепти
Чоколадна торта со лешници Ана Ѓорова

Наместо амарето, може да употребите сок од портокал или друг вид ликер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лешник(250 Грама)

Путер(200 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Јајце(6 )

Шеќер(200 Грама)

Амарето(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Ставете ги лешниците во тавче со хартија за печење и печете ги во рерната околу 10 минути додека добијат златнокафена боја. Протресете го тавчето неколку минути пред крајот и внимавајте да не изгорат. Извадете ги и оставете ги да се оладат неколку минути.
  3. Намалете ја рерната на 180°C.
  4. Сомелете 200 грама од лешниците во блендер.
  5. Путерот исечен на коцки и кршеното чоколадо ставете ги да се топат на пареа. Мешајте додека чоколадото целосно се растопи и оставете настрана да се излади 5 минути.
  6. Матете ги јајцата и шеќерот заедно со миксер околу 5 минути додека да добиете кремаста смеса, па потоа измешајте ги со лажица во смесата од топеното чоколадо.
  7. Смесата ставете ја во огноотпорен сад со намачкана хартија за печење со путер и печете ја 35-40 минути.
  8. Кога тортата ќе се испече, оставете ја добро да се излади, превртете ја и отстранете ѝ ја хартијата за печење, па одозгора декорирајте со чоколадо и сечкани лешници.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: