Рецепти
Чорба без масло
Вкусна домашна чорбичка од праз, моркови и пиперки. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морков(1 поголем )
Праз(2 страка )
Сува везена црвена пиперка(1 )
Ориз(1 филџан )
Брашно(2 Супени лажици)
Вода(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере ставете го брашното и додавајте по малку вода со постојано мешање за убаво да се раствори.
- Во оваа смеса се додаваат претходно исчистениот, измиен и исечкан морков, исечканиот праз и една цела пиперка.
- Пиперката се остава да се вари додека чорбата врие околу 20-тина минути, потоа се вари, убаво се гмечи со малку сол додека ѝ излезе лушпата, па таака изгмечена се враќа назад во тенџерето кај чорбата.
- Во тенџерето се додава и оризот, па се вари додека се свари оризот. Чорбата се посолува по вкус.
- Кога чорбата е готова, се додава сушено нане или свежо исечкано и се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во