Рецепти
Јагнешка чорба Ана Ристеска

Македонско предјадење по рецептот на баба. На здравје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки џигер(300 Грама)

Ориз(100 Грама)

Целер(2 Главици)

Компир(2 )

Морков(3 )

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Брашно(1 Супена лажица)

Бибер

Сол

Ловоров лист(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Јагнешкиот џигер се мие, па се вари, а притоа првата вода се фрла.
  2. На тава најпрво се пржи сечканиот кромид, па се додава џигерот кој сме го исечкале на ситни парчиња и малку брашно.
  3. Потоа се додаваат исечканите компири, целер, моркови, магдонос како и оризот.
  4. Се налева со вода и чорбата се вари додека се свари зеленчукот.
  5. При крајот се додаваат биберот, вегетата и ловоровиот лист.
  6. По желба, во чорбата може да се додаде и едно разматено јајце со малку оцет.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: