Рецепти
Киш со сланина и блитва Ана Ѓорова

Француска пита со домашно тесто за вкусно предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Црвен кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Морков(1 )

Сланина(150 Грама)

Блитва(600 Грама)

Домат(1 )

Сирење(400 Грама)

Јајце

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На вообичаен начин замесете го тестото од брашното (просеано), путерот, 4 лажици ладна вода и половина лажичка сол.
  2. Тестото во круг растегнете го на хартија за печење, да биде малку поголемо од калапот во кој што ќе ја печете питата.
  3. Потоа префрлете го во подмачкано тавче со путер и ставете го во фрижидер.
  4. Блитвата сварете ја, исцедете ја и оставете да се олади, па ситно исечкајте ја.
  5. Црвениот кромид и лукот иситнете ги и пржете ги со морковот, доматот и сланината додека омекнат.
  6. Додека се лади филот со сланина, изматете ги јајцата, додајте го иситнетото сирење, па измешајте ги со оладениот фил и зачинете по вкус со сол и бибер.
  7. Сето тоа заедно со блитвата добро измешајте го и распоредете го врз тестото.
  8. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: