Рецепти
Колач со јаболки и бадеми Ана Ѓорова

Сочен колач со јаболки, бадеми и крем од цимет и слатка павлака за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(5 )

Бадеми(лупени 100 грама )

Брашно(250 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Маргарин(125 Грама)

Бело суво грозје(80 Грама)

Јајце(2 )

Слатка павлака(500 Милилитри)

Цимет(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сувото грозје потопете го во сад со 50-тина мл млака вода и оставете го да отстои.
  2. Во друг сад ставете ги брашното, маргаринот, 70 г шеќер и 1 јајце, па смесата замесете ја со рака.
  3. Продолжете да го месите тестото на работната маса додека да стане мазно, па со сукало развлечете кора.
  4. Ставете ја кората во тркалезна тава за печење намастена со маргарин и набрашнета.
  5. Јаболките излупете ги и отстранете им ги рачките и семките, па исечкајте ги на тенки парчиња. Наредете ги врз кората во тавата и врз нив нанесете го омекнатото суво грозје.
  6. Со миксер изматете 80 г шеќер и преостанатото јајце додека шеќерот се растопи.
  7. Додајте ги слатката павлака и циметот и матете додека кремот ја добие потребната густина.
  8. Нанесете го кремот во тавата, па одозгора целиот крем наросете го со бадеми исечкани на листови.
  9. Колачот печете го во рерна на 200 степени, 30-тина минути.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: