Рецепти
Колач со карамел и млеко Ана Ѓорова

Сочен колач од карамела и млеко по мексикански рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(2/2 Чаши)

Јајце(6 )

Кондензирано млеко(415 Милилитри)

Хопла(1 Чаша)

Млеко(1/2 Чаша)

Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на тивок оган ставете 1 чаша шеќер. Мешајте постојано додека шеќерот не се стопи и карамелизира. Внимавајте да не изгори и мешајте постојано.
  2. Откако шеќерот ќе се растопи, веднаш префрлете го во огноотпорни, мали, кружни садови за колачи додека не се излади.
  3. Изматете ги јајцата, додајте ги кондензираното и другото млеко, промешајте и постепено додавајте 1/2 чаша шеќер и ванилин шеќер.
  4. Смесата со млекото додајте ја во садовите со карамелата и потоа садовите префрлете ги врз друг поголем огноотпоред, длабок сад.
  5. Прелијте го огноотпорниот сад со 2-5 см вода и печете во рерна на максимум, околу 45 минути. Откако ќе се испече колачот, оставете го да се олади, а потоа да отстои во фрижидер најмалку 1 час.
  6. Пред послужување, земете 1 чинија и превртете ја смесата од кружните садови во чинијата. Карамелата ќе се прелие врз млекото. Уживајте!
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: