Рецепти
Лажни лазањи со зелка и колбаси Ана Ѓорова

Интересен рецепт што вреди да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палента(600 Грама)

Црвена зелка(3 мали главици )

Чаден колбас(тенки 350 грама )

Путер(100 Грама)

Праз(1 страк )

Кашкавал(100 Грама)

Млеко(200 Милилитри)

Брашно(2 Супени лажици)

Вегета(1 1/2 Супена лажица)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 1 литар и 800 мл вода и 1 лажица вегета. Откако течноста ќе биде пред вриење, постепено додавајте ја палентата, непрекинато мешајќи ја со жица варете ја 2 минути.
  2. Нанесете ја палентата во тава од рерна намастена со масло и оставете ја да се излади.
  3. Изладената палента исечете ја на парчиња во форма на квадрати, како лазањи.
  4. Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
  5. Откако празот ќе омекне, додајте ги тенките чадени колбаси, исечкани на кругови.
  6. Откако и колбасите ќе се испржат, во тенџерето додајте 50 г путер.
  7. Зелката исечкајте ја на тенки парчиња и додајте ја во тенџерето, па откако и зелката ќе се испржи, тргнете го тенџерето со филот од оган.
  8. Во тава на оган со преостанатите 50 г рстопен путер пржете го брашното и мешајте со жица.
  9. Откако брашното ќе се испржи, додајте го млекото и преостанатата вегета и промешајте. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган.
  10. Дното на огноотпорен сад прекријте го со лажните лазањи и нанесете го филот.
  11. Потоа во садот нанесете бешамел сос и наредете ги преостанатите лажни лазањи, па премачкајте ги со преостанатиот бешамел сос.
  12. Одозгора изрендајте го кашкавалот и печете 15 минути во загреана рерна на 200 степени.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: