Рецепти
Лепчиња со тиква (посно) Ана Ѓорова

Лепчиња со необичен шмек како додаток со вашето омилено јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Масло(200 Милилитри)

Тиква(200 Грама)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Црвен вински оцет(1 Супена лажица)

Сусам(200 Грама)

Ленено семе(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Тиквата сварете ја и испасирајте ја.
  2. Во сад ставете го квасецот со малку вода, малку брашно, сол и шеќер, измешајте ги и оставете го квасецот да нарасне.
  3. Додајте ги остатокот од брашното, маслото, лененото семе и пасираната тиква, како и останатите состојки, па замесете мазно тесто.
  4. Оставете го тестото да нарасне, па поделете го на два дела.
  5. Од првиот дел направете мали топчиња.
  6. Настрана во тенџере ставете 300 мл вода да се загрее, па секое топче ставете го во топлата вода и извалкајте го во сусам.
  7. Така приготвените топчиња наредете ги во намастен плех обложен со хартија за печење, па печете ги.
  8. Откако ќе се испечат лепчињата, премачкајте ги со смеса од вода и масло за да омекнат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: