Рецепти
Лиснати погачки Ана Ѓорова

Домашно лиснато печиво што може да го послужите како додаток со секакви јадења или како предјадење за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Чаша)

Масло(1 филџан )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол

Брашно(по потреба )

Маргарин(1 коцка )

Јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Се замесува тесто од брашно, една чаша вода, еден филџан масло, една лажица оцет и малку сол.
  2. Добро се меси и потоа се расукува кора.
  3. Маргаринот се дели на 4 дела. Кората се мачка со 1/4 од маргаринот, потоа се преклопува од двете страни и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

01

4. Повторно се расукува кора и таа се премачкува со маргарин, па се преклопува исто како првиот пат и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

5. Истото се повторува уште двапати.

6. На крајот се расукува кора и таа се сече во форма на четириаголници.

02

7. Секој четириаголник се преклопува и се реди во подмачкана тепсија.

8. Одозгора така преклопените четириаголници се премачкуваат со изматено јајце, па им се наросува сусам.

9. Се печат 30 минути на 200 степени.

Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: