Рецепти
Мексикански колач (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен мексикански колач со фил од какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Шеќер(1 Чаша)

Какао(1/2 чаша + 2/3 чаша )

Цимет(2 Кафени лажици)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Шеќер во прав(2/3 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното, шеќерот, 1/2 чаша какао, циметот, солта, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер во голем сад.
  2. Додајте ги оцетот и 1,5 чаша ладна вода и измешајте го тестото со обична лажица, но не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки.
  3. Печете го колачот во загреана рерна на 180°C околу 40-45 минути.
  4. Во меѓувреме во друг сад измешајте 2/3 чаша какао, шеќерот во прав и 1/2 чаша ладна вода (почнете со малку вода и додајте ја целата количина од чашата ако е потребно).
  5. Кога колачот ќе биде сосема оладен, премачкајте го со филот од какао, пресечете го на коцки и послужете.
Бурито со мешано месо
Кесадии со туна
Шпагети во мексикански сос
Мексикански гулаш
Грав на мексикански начин
Грав со ќофтиња
Ла Палома
Мексикански сос
Пикантни колбаси на скара
Фахита со говедско месо
Бурито со јајца
Тортиљи со зеленчук
Тортиља со кинеска салата
Атоле
Колачиња со ореви и шеќер во прав
Тестенини со мексикански сос
Чипс со пикантен сос (посно)
Тортиља од компири
Мексикански колач (посно)
Мексикански мигас
Чили супа
Чили тестенини со месо, грав и пченка
Начос со мелено месо
Кесадиљи со топен кашкавал и сланина
Мексиканско рижото
Ракчиња во текила и зелен лимон
Палачинки од пченка со коријандер и млад кромид
Домашен чили сос
Мексикански омлет
Колач со карамел и млеко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: