Рецепти
Пилешка тава со сланина Ана Ѓорова

Послужете го јадењето со пире, пекарски компир или варен зеленчук по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(700-800 Грама)

Праз(2 страка )

Димена сланина(250 Грама)

Вода(250-300 Милилитри)

Ориз(150 Грама)

Вегета

Сол

Бибер

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

Рендан кашкавал(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешкото месо сварете го во солена вода, исчистете го од кожата и коските и оставете го настрана.
  2. Празот исчистете го и измијте го, ситно исечкајте го и ставете го во тавче со масло да се пржи.
  3. Чадената сланина исечкајте ја на коцки и додајте ја кај празот да се запржи.
  4. Се приготвува лесна запршка од две лажици брашно и една лажица црвен пипер.
  5. Во тепсија за печење или во земјена тава распоредете го месото, додајте ги испржениот праз и сланина, полејте ги со запршката и измешајте.
  6. Додајте ги оризот, зачините и водата, па ставете ја тавата во рерна да се пече.
  7. Кога ќе биде запечена тавата, посипете со ренданиот кашкавал и оставете да се допече уште пет минути во рерна колку да се растопи кашкавалот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: