Рецепти
Пилешки дроб и срца Ана Ѓорова

Ручек со кој нема како да погрешите. Послужете го со чаша црвено вино и со гарнир од компир.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Пилешкиот дроб и срцата ако се замрзнати се ставаат во вода убаво да се одмрзнат и се делат посебно срцата од дробот.
  2. Срцата се зачинуваат со сол, бибер и се налеваат со белото вино да отстојат 2-3 часа. Дробот се цеди во цедалка да нема вода и малку се посолува.
  3. Срцата се пржат во тава со масло и 2 чешниња ситно сечкан лук. Се пржи додека да испари течноста, а потоа се додава пилешкиот дроб (претходно исцеден) на јака температура за да не се распадне.
  4. Се зачинува со кари, вегета и ловоров лист.
  5. Во друга тава со загреано масло се става ситно сечкан кромид и пиперки да омекнат. Се додава доматниот сос, сол, бибер и црвен пипер.
  6. Кога убаво ќе се соедини, се додава во тавата со пилешкиот дроб и срцето и убаво се промешува.
  7. На крајот се додава ориганото и ситно исечкан свеж магдонос и се трга од оган.
  8. Се сервира со пржен помфрит и кромид или друг гарнир по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: