Рецепти
Погачки со џем од сливи Ана Ѓорова

Вкусни домашни погачки за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 60 минути + 1 и пол час за тестото

  1. Во помал сад измешајте малку од брашното со издробениот квасец и шеќер. Додајте млако млеко и оставете на топло 15-тина минути.
  2. Брашното, печивото и солта се мешаат во друг сад и се прави длабнатина во средината.
  3. Во длабнатината се ставаат жолчките, растопената маст, ренданата кора од лимон и нараснатиот квасец.
  4. Со постепено додавање млако млеко, замесете тесто. Тестото оставете го 1 час на топло за да нарасне двојно повеќе.
  5. Нараснатото тесто расукајте го и исечете го со нож на квадратчиња. На средина на секое квадратче ставете по едно лажиче џем од сливи, па завиткајте го.
  6. Плехот премачкајте го со маст и наредете ги погачите надолу со споената страна. Се оставаат да нараснат уште 20-тина минути.
  7. Потоа се печат на 160 степени 25-30 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: