Рецепти
Посни медени колачи Ана Ѓорова

Едноставни, а превкусни колачи што се одлични за со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мед(1 Чаша)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Цимет(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Брашно(по потреба да се замеси тестото )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Медот се топи на умерен оган, па се додаваат брашното и содата и се мати со миксер.
  2. Се додава кисела вода, шеќер, печиво, цимет, мелено каранфилче и масло.
  3. Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто што не се лепи.
  4. Од смесата со дланките се формираат топчиња, се редат во плех и се печат 30 минути во рерна на 180°C.
  5. Готовите колачи се оставаат да се изладат, па се валкаат во шеќер во прав.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: