Рецепти
Пржено пилешко со киви Ана Ѓорова

Необичен рецепт за пилешко месо со слатко-кисел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Пченкарно брашно(2 супени лажици + 2 кафени лажички )

Вегета(1 Кафена лажица)

Масло

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Киви(2 )

Оцет(2 Супени лажици)

Соја сос(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Исечете го месото на тенки стапчиња. Измешајте ги солта, 2 лажици пченкарно брашно и вегетата, па додајте ги на месото.
  2. Загрејте две лажици масло во тава. Додајте ги излупениот и изгмечен лук и месото, па пржете ги со постојано мешање 2-3 минути.  Префрлете го прженото месо врз салфета за да се впие вишокот маснотија.
  3. Избришете ја тавата и во неа загрејте една лажица масло. Пржете ја пиперката исечена на долги ленти додека да омекне. Извадете ги парчињата од тавата и тргнете ги во чинија настрана.
  4. Кивите излупете ги и исечете ги на долги и тенки стапчиња.
  5. Во тавата ставете го оцетот, соја сосот, шеќерот, 2 лажички пченкарно брашно и 2 лажици ладна вода и мешајте додека да се згусне сосот.
  6. Потоа во тавата додајте го пилешкото месо и загрејте го. Додајте ги парчињата пиперка и киви, па сервирајте го јадењето додека е топло.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: