Рецепти
Птичјо гнездо Ана Ѓорова

Декоративен и вкусен десерт од кадаиф и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(100 г лупени и сечкани )

Лешник(или бадем 100 г лупени и дробени )

Кадаиф(300 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Мед(6 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(250 Милилитри)

Цимет(1 ќесичка )

Лимон(1 )

Шеќер(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кадаифот ставете го во тава за печење намастена со маргарин, формирајте го во мини гнезда или во едно големо гнездо со длабнатина.
  2. Во тенџере на оган се става маслото и се пропржуваат јатките.
  3. Откако ќе се запржат, се додаваат 3 лажици мед и циметот, се меша, па откако филот ќе се соедини, се нанесува врз кадаифот.
  4. Во тенџере на оган се растопува маргаринот и со него се прелива филуваниот кадаиф, па се пече во загреана рерна на 150 степени, 20 минути.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат водата, шеќерот, преостанатите 3 лажици ме, исцеден сок од половина лимон и се меша.
  6. Печениот кадаиф се прелива со шербет, се остава да впие, па се служи.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: