Рецепти
Расолница Ана Ѓорова

Македонски рецепт за превкусна расолница од зелка и цвекло

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(20 Килограми)

Морска сол(1 Пакување)

Цвекло(1 )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Зелките (може да измешате обична и црвена зелка) исечете ги кај срцето/кочанот и наполнете ги сите со околу по една шака морска сол.
  2. Потоа наредете ги во пластично буре, така што ќе бидат свртени со кочанот нагоре.
  3. Оставете ги зелките да отстојат така 3 дена.
  4. По три дена, наполнете го бурето со вода до горе над зелките.
  5. Ставете 1 цвекло исечено на 4 дела и 1 лимон исечен на 4 дела, па со чинија и со некој потежок предмет потиснете ги зелките да не лебдат.
  6. Потоа точете ја расолницата со денови/месеци скоро секој втор или трет ден. Точењето на расолница се прави така што преку чепот на бурето ќе ја точите течноста во леген и повторно течноста од легенот ја ставате врз зелките. На тој начин ќе успее расолницата, треба да помине низ процесот на точење за да биде во ред.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: