Рецепти
Рижото со ракчиња Ана Ристеска

Летен ручек за двајца кој оди одлично во комбинација со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Ракчиња(200 Грама)

Магдонос(малку )

Свеж босилек(по вкус )

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Маслиново масло(по потреба )

Пченка(варена 200 Грама)

Сол(по вкус )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути

  1. Оризот се вари во посолена вода, потоа се процедува и се мие со ладна вода. Се остава во цедалка да се излади.
  2. Посебно се варат ракчињата во малку посолена и замастена вода, околу 10 минути додека зоврие водата и исчезне мирисот. Потоа се процедуваат и се остават на страна.
  3. Кромидот и лукот се чистат и ситно се сечкаат, а потоа се пропржуваат во масло. Кога ќе пожолтат се додаваат ракчињата.
  4. Се динста околу 5 минути со постојано мешање, се додаваат оризот, пченката, па се зачинува со босилек и со магдонос по вкус.
  5. На крај се посолува и се додава малку маслиново масло по потреба.
  6. Добро се меша и се соединува на тивок оган. Се сервира додека е топло.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: