Рецепти
Солен колач праз и сирење Ана Ѓорова

Вкусен, солен и мек колач со пријатна арома на праз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло(100 Милилитри)

Јогурт(250 Милилитри)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Кравјо сирење(рендано, тврдо 100 грама )

Праз(2 страка )

Црни маслинки(неколку сечкани )

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јајцата се матат со малку сол, се додава маслото, па јогурот кој претходно е на собна температура.
  2. Потоа се додава и брашното измешано со прашокот за печиво и смесата убаво се изедначува, со миксер или со рачна маталка, битно е да нема грутки.
  3. На крај додајте ги преостанатите состојки – исечканите маслинки, иситнетото сирење, исечканиот праз и биберот.
  4. Смесата ставете ја во калап за куглов намастен со масло и посипан со сусам.
  5. Се пече на 200 степени околу 30-35 минути во претходно загреана.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: