Рецепти
Сос од грав и лук Ана Ѓорова

Сервирајте го топол или ладен со разни печива, пити, тортиљи, леб или со зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Лук(3 поголеми чешниња )

Грав во конзерва(2 конзерви )

Сол

Бибер

Сушен темјан(или свеж 1 Супена лажица)

Рузмарин(1 Супена лажица)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 10 минути

  1. Загрејте малку маслиновото масло во тава на умерен оган, па пропржете го исечканиот лук, свежите темјан и рузмарин околу 2-3 минути или додека лукот омекне. Оставете го да се излади.
  2. Исцедениот сварен грав, остатокот од маслиновото масло, винскиот оцет, уште рузмарин и темјан, сол и бибер и изладената смеса од тавата изблендирајте ги во блендер додека добиете хомогена кремаста смеса. Пробајте дали е доволно зачинето.
  3. Ако сосот го сервирате топол: претурете го сосот во сад и одозгора додајте уште маслиново масло и додатоци по вкус. Сервирајте го со потпечен багет леб.
  4. Ако сосот го сервирате ладен: претурете го во сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го да отстои најмалку 1 час. Потоа посипете го со маслиново масло и додатоци по вкус, сервирајте го со зеленчук или со тортиљи.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: