Рецепти
Суви смокви Ана Ѓорова

Послужете ги со јатки или со топено чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа (или 3 дена)

Смокви на сонце:

  1. Пред да почнете со правење на суви смокви, важно е да ја определите зрелоста. Изберете не многу тврди смокви, но и не премногу зрели и меки.
  2. За да направите сушени смокви на природен начин, ќе ви треба нож, решетка за скара (или голем плех покриен со хартија за печење) и долга газа.
  3. Смоквите измијте ги добро и исечете ги на половина, оставајќи ги споени на површината.
  4. Наредете ги врз решетката со отворот свртен нагоре.
  5. Прекријте ги со голема газа за да ги заштитите смоквите од инсекти.
  6. Изложете ги на сонце 3 дена, сетете се да ги превртувате секои 4 часа. Преку ноќ, покријте ги за да не впиваат од влажноста.
  7. Смоквите се готови кога ќе изгледаат збрчкани во кората и кога ќе притиснете со прст нема да испуштаат течност.

Смокви во рерна:

  1. За да направите сушени смокви во рерна, потребен ви е плех, хартија за печење и нож: започнете со миење и сечење на смоквите на половина со тоа што ќе ги оставите споени на површината.
  2. Наредете ги во плехот врз хартијата за печење и печете ги на тивко во полуотворена рерна околу 3 часа.
  3. Прверувајте ги смоквите одвреме-навреме да не се изгорат, можеби е потребно помалку време да се исушат.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: