Рецепти
Тахини (сос од сусам) Ана Ѓорова

Здрав и лесен намаз од сусам како додаток со месо, зеленчук, печива и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сусам(140 Грама)

Маслиново масло(2-4 лажици или друго масло по желба пр. кокосово )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 30 минути

  1. Сусамот ставете го во тава (без масло) на загреана рингла на умерен-тивок оган и печете го.
  2. Често мешајте го сусамот во тавата да не изгори, 3-5 минути, додека да добие убава, светлокафена боја. Не треба да биде препечен или со темна боја.
  3. Печениот сусам ставете го врз кујнска крпа или хартија за печење и оставете го да се олади целосно.
  4. Сусамот ставете го во блендер и блендирајте околу 1 минута додека добиете кремаста смеса.
  5. Потоа додајте 3 лажици масло (може маслиново, билно, кокосово итн.) и блендирајте уште 2-3 минути додека ја добиете потребната густина на сосот.
  6. Сосот треба да биде кремаст, без семки од сусамот, па по потреба додајте уште 1 лажица масло и повеќе блендирајте.
  7. Посолете го сосот по вкус и повторно кратко изблендирајте.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: