Рецепти
Торта од кокос и мандарини Ана Ѓорова

Одлична комбинација за свежа и вкусна торта што може да ја подготвите за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 за пандишпан )

Шеќер(150 г за пандишпан )

Брашно(200 г за пандишпан )

Мандарина(400 г за пандишпан )

Кокосово брашно(150 г за пандишпан )

Путер(100 г за пандишпан )

Прашок за печиво(1 за пандишпан )

Мандарина(сок 150 мл за прелив )

Шеќер(150 г за прелив )

Бело чоколадо(200 г за прв фил )

Слатка павлака(400 г за прв фил )

Кокосово брашно(3 лажици за прв фил )

Бисквити(4 за втор фил )

Црно чоколадо(40 г за втор фил )

Кокосово брашно(3 лажици за втор фил )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

Пандишпан

  1. Мандарините варете ги 2 минути во тенџере со вода на оган, истурете ја водата, додајте нова и варете ги уште 2 минути, па извадете ги од тенџерето и сомелете ги.
  2. Шеќерот и јајцата изматете ги со миксер додека се растопи шеќерот.
  3. Додајте ги мелените мандарини, брашното и кокосовото брашно, прашокот за печиво и путерот (претходно растопен). Мешајте со лажица да се соедини смесата.
  4. Ставете ја во тркалезна тава бр. 26 обложена со хартија за печење и печете ја во рерна на 200 степени, 40 минути.

Прв фил

  1. Белото чоколадо растопете го, додајте ја слатката павлака и мешајте со лажица. Изладената смеса изматете ја со миксер додека ја добие потребната цврстина.
  2. Додајте 3 лажици кокосово брашно (претходно запржено во тава на оган, па оставено да се олади) и матете со миксер да се соедини смесата.

Втор фил

  1. Кршените бисквити измешајте ги со 3 лажици кокосово брашно и со крупно ренданото чоколадо.

Прелив

  1. Во тенџере на оган ставете ги сокот од мандарини со шеќерот додека шеќерот се растопи.

Финална постапка

  1. Изладениот пандишпан извадете го од тавата и исечете го на половина.
  2. Врз првата кора прелијте го врелиот прелив.
  3. Откако ќе впие, премачкајте го со првиот фил, па со вториот фил и повторно премачкајте со првиот фил.
  4. Ставете ја втората кора и нанесете од преливот, па целата торта премачкајте ја со преостанатиот прв фил и декорирајте по желба.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: