Рецепти
Цимет ролнички со бадеми Ана Ристеска

Вкусни ролнички со цимет и шеќер кои се одлчина ужинка за со попладневното кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(420 Грама)

Млеко(млако 250 Милилитри)

Квасец во прав(1 Пакување)

Шеќер(70 Грама)

Путер(75 Грама)

Јајце(1 )

Млеко(1 Супена лажица)

Бадеми(исечкани 50 Грама)

Цимет(за филот 2 Кафени лажици)

Шеќер(за филот 50 Грама)

Путер(за филот 60 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Брашното, 70 г шеќер, квасецот, млекото и 75 г омекнатиот путер ги мешаме, потоа замесуваме тесто и чекаме да нарасне.
  2. Фил: преостанатиот путер и шеќер се зовриваат заедно со циметот и се тргаат на страна.
  3. Стасаното тесто го делиме на 2 дела. Од првиот дел, со сукало развлекуваме правоаголна кора и ја премачкуваме со половина од филот, потоа од долгата страна ја виткаме кората во ролат.
  4. Ролатот го сечеме на 6 парчиња, ги редиме во тава обложена со мрсна хартија. Постапката се повторува на истиот начин и со втората половина од тестото.
  5. Јајцето го матиме заедно со 1 лажица млеко и ги премачкуваме ролничките. На секоја ролничка нанесуваме исечкани бадеми.
  6. Се печат околу 30 минути, на 180 степени.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: