Рецепти
Турски ѓевречиња (посно) Ана Ѓорова

Вкусни домашни ѓевречиња со чаша јогурт за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Сусам(300 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Вода(млака 500 мл )

Квасец(1 свеж )

Масло(4 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 )

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Квасецот изронете го и додајте го во сад со брашното.
  2. Потоа додајте ги маслото и прашокот за печиво и посолете.
  3. Додајте ја водата и со раката замесете тесто, па оставете го да стасува 30 минути.
  4. Стасаното тесто размесете го со рака на набрашнета работна маса, исечете го на 7 еднакви дела и формирајте топчиња.
  5. Од првото топче со раце развлечете долгнавеста форма и формирајте го ѓеврекот соединувајќи ги краевите.
  6. На истиот начин формирајте ги сите ѓевреци.
  7. Во зовриена вода во тенџере на оган додајте го медот и мешајте додека да се растопи.
  8. Првиот ѓеврек ставете го во тенџерето и варете го 30 секунди.
  9. Со лажица решетка извадете го ѓеврекот од тенџерето, од сите страни извалкајте го со сусам и ставете го во тава за печење обложена со хартија за печење.
  10. Истата постапка повторете ја со сите ѓевреци.
  11. Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200 степени.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: