Рецепти
Зелка на грчки начин Ана Ѓорова

Одличен семеен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(свежа 1 кг )

Праз(1 )

Кромид(1 Главица)

Мелено пилешко месо(300 Грама)

Масло(малку )

Сол

Бибер

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Бело вино(5 Децилитри)

Јогурт(4 Децилитри)

Јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Празот исечкајте го на крукчиња, па пржете го во тава со масло заедно со сечканиот кромид.
  2. Откако ќе омекнат, додајте го меленото месо и пржете додека да побели.
  3. Потоа додајте ја сечканата зелка и црвениот пипер, зачинете со сол и бибер, па додајте го белото вино.
  4. Варете околу 20 минути додека да омекне зелката.
  5. Зелката истурете ја во огноотпорен сад и прелијте ја со изматени јајца и јогурт.
  6. Печете во загреана рерна на 180 степени додека да фати јадењето коричка и убаво се испече.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: