Состојки
Зелени маслинки Зелената маслинка претставува есенцијална состојка од големо значење за медитеријанскиот регион, како извор на маслиново масло, меѓутоа поседува и многу нутритивни својства кои се значајни за човечкиот организам. Во кулинарството, зелените маслинки најчесто се консумираат во сурова форма, во разни видови салати, месо, како и во похована форма. Се карактеризираат со солено-горчлив вкус, кружен облик и цврста конзистенција, а најчесто содржат семка во средина на масата. Зелената маслинка е корисна и од нутритивна гледна точка. Содржи моно и поли-незаситени масти, протеини, јаглехидрати и диетални влакна како и витамини А, Б, Д и К.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: