Состојки
Банана Бананата е име за овошјето и тревните растенија од родот Банана (Musa) кои го произведуваат ова најчесто јадено овошје. Тие потекнуваат од тропските регионот на југоисточна Азија. Денес тие се одгледуваат во тропски предели. Современата банана е вкрстена сорта од дивите видови заострена банана (Musa acuminata) и семена банана (Musa balbisiana). Бананите се класифицирани како десертни банани (значи тие се жолти и целосно зрели кога се јадат) или како зелени банани, за готвење. Бананата е богата со многу хранливи материи, витамини и минерали меѓу кои бакар, растителни масла, растителни влакна, витамин Ц, Д, Е, Б6, Б12, железо, калиум, калциум, магнезиум и манган како и јаглехидрати, фолна киселина, фосфор и шеќери (фруктоза, глукоза).
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: