Состојки
Јаболко Јабокото е вид овошје кое најмногу се одгледува во Европа, Северна Америка и Австралија. Најпознати видови јаболко се: канадското, калифорниското, австралиското и јапонското. Сезоната на јаболките е скоро целогодишна, тие ни се достапни на секој пазар за не многу висока цена. Јаболките се меѓу најраспространитите видови на овошје со освежителен, кисело-сладок вкус и посебна арома. Може да се консумира сурово, но во нашата кујна постојат доста вкусни и интересни рецепти поврзани со ова благотворно овошје. Јаболката се извонредно овошје богато со витамин Ц, витамини од групата Б, калциум, калиум, фосфор, железо, магнезиум и цинк, но овој сочен плод содржи и многу антиоксиданси и растителни влакна кои дополнително го засилуваат одбранбениот систем на телото. Земајќи го ова во предвид, слободно може да се каже дека секое јаболко е микс од супстанции кои делуваат благотворно и на здравјето, затоа се препорачува нивно почесто консумирање.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: