Состојки
Коприва Коприва (Urticaceae) е дводомно, тревесто растение со големи корени. Копривата е камуфлирана и има зелени листови, а плодот е мал и служи и како индустриска и лековита билка. Во кулинарството, се користат листот, коренот и семето на копривата како зачин во јадењата или како чај поради лековитите својства. Поради своите прехрамбени и витамински вредности, се смета за исклучително здрава, корисна и пристапна состојка, секако и како лек. Копривата е лек за чистење на крвта, против опаѓање на косата, ревматизам, треска, прекумерно мокрење, туберкулоза на белите дробови, бронхитис, воспаление на зглобовите, камен во бубрегот, зараснување на рани, против зрачење, слабокрвност, чир на желудникот, несоница, нервоза и слично.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: