Состојки
Кромид Кромид е растение што спаѓа во семејството Alliaceae. Претставува еден од најстарите зеленчуци познати на човештвото. Тој се употребува како додаток или зачин во различни пржени рецепти или салати во речиси сите светски култури. Може да се најде во свежа, замрзната, конзервирана и дехидрирана состојба, како и во прав. Во зависност од вариететот, кромидот може да биде со остар или благ вкус. Имено, кромидот содржи својства корисни за здравјето на човекот. Има антивоспалителни, антихолестеролски, антиканцерогени и антиоксидативни својства. Во кромидот се наоѓаат многу состојки кои делуваат бактерицидно и го даваат неговото лековито својство. Затоа, често се препорачува при настинки, кашлица, акутен и хроничен бронхит, астма и други воспалителни заболувања.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: