Состојки
Квасец Квасец е маса составена од живи квасни габички што предизвикуваат вриење, ферментација. Во кулинарството се користи лебниот и пивскиот квасец за производство на пиво и вино и како додаток во пекарството. Пивскиот квасец изобилува со витамини од групата Б, аминокиселини и минерали од кои железо, селен, цинк, магнезиум, калиум и натриум. Поради тоа, тој има широк спектар на лековити дејства и особено им се препорачува на луѓето кои се изложени на зголемен ризик од појава на болести на нервниот или локомоторниот систем, со тоа што ги ублажува психичките пречки, уморот и депресијата.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ