Состојки
Суви сливи Сливите се препорачуваат во секојдневната исхрана на човекот бидејќи ги содржат неопходните витамини од кои Б6, Е и Ц. Ниеден од витамините не се наоѓа во преголема количина, меѓутоа создаваат убава комбинација од потребни нутритивни вредности. Свежиот плод на сливата содржи 84% вода, белковини, јаглехидрати и растителни влакна, како и висок процент на пектин - природно средство за регулација на варењето на храната. Сливите се користат сурови, во свежи овошни салати, десерти, пекмези или при изработка на компоти. Компотот од слива се препорачува при запек поради големото количество на пектин што е погоден за работата на цревата.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: